ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

27 кандидати се борят с концепции за 6 места от съдийската квота на ВСС

| обновено на 10.06.17 в 22:23
Снимка: БГНЕС

Председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд - Лозан Панов и Георги Колев, се разминаха в оценките си за състоянието на съдебната система при откриването на общото събрание на съдиите тази сутрин. На него се изслушват концепциите на 27-те кандидати за 6-членната съдийска квота в следващия Висш съдебен съвет.

„Ако съдебната система е черният дроб, обществото ни е болно от цироза.“

Тези думи на Лозан Панов провокираха призива на Георги Колев към съдиите: “Не позволявайте да ви убеждават, че сте на такова равнище, че се налага лечение за цироза.“ 

След няколкочасови процедурни дебати изслушването на кандидатите за съдебни кадровици започна в ранния следобед и продължава и в късната вечер. Те отговарят и на принципни, и актуални въпроси, сред които евентуалната им реакция при скандал тип Цумгейт, за адекватността на конструкцията на съдебната система, за това как биха отстоявали независимостта на съда.

В оредяващата с всеки изминал час зала се чуха и признания за вредата от разделението в съдебната система и съжаления, че заради компрометиращи съда магистрати се слага клеймо на целия съд.

Общото събрание на съдиите преминава под знака на съмненията за манипулиран избор, заради твърдения за разпространявани в някои съдилища листчета с правилните за избиране кандидати за членове на ВСС. Самият избор ще се проведе следващия уикенд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!