ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Стотици в София на поход за радикална съдебна реформа

| обновено на 14.06.17 в 21:09
Снимка: Силвия Великова

Стотици граждани се събраха пред Съдебната палата в София, откъдето тръгнаха на  "Марш за европейско правосъдие". Той е организиран от инициативата "Правосъдие за всеки" и настоява за радикална съдебна реформа.

Второто издание на Марша се провежда на днешната знакова дата за мнозина от дошлите тази вечер – 14 юни 2013. Тогава 42-то Народно събрание избра Делян Пеевски за председател на ДАНС и хиляди изпълниха Ларгото в центъра на София с викове "оставка" за кабинета "Орешарски".

Днес участниците в Европейския марш на правосъдието обаче искат оставката на главния прокурор, който символично присъства пред сградата на Съдебната палата като парцалена кукла. Маршът иска радикална реформа в съдебната система с акцент върху прокуратурата. Събитието преминава при засилени мерки за сигурност.

Протестиращите спряха пред Министерския съвет, за да поискат оставката на правителството и да напомнят на настоящия премиер Бойко Борисов една ключова реплика, казана преди време от градския прокурор на София по повод назначението на Цацаров – "Ти си го избра!"

По време на протеста в центъра на София бяха предотвратени няколко опита за провокации.

Със скандирания "Съдебна реформа сега" и "Цацаров – оставка" десетки пловдивчани преминаха по централната пешеходна улица в града. Шествието потегли от площада пред общината и достигна до съдебната палата. Повечето от участниците в шествието, правейки сравнение между днешния "Марш за европейско правосъдие" и протестите преди 4 години срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, подчертаха, че за този период не виждат съществени промени.

Има ли съдебна реформа? Има ли противодействие срещу олигарсите, които доминират в българската политика? Има ли адекватни политически сили в порламента, които да отразяват нашите потребности? Искаме реформа в съдебната система и това е един от начините да я постигнем. Цацаров отдавна трябваше да си подаде оставката, защото е явно, че участва в задкулисни договорки с бизнесмени като Гергов.

Маршове "За европейско правосъдие" имаше и в други градове в страната, сред които Варна и Сливен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!