ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цачева: Ще подам оставка, само ако ми бъде поискана от премиера

| обновено на 15.06.17 в 11:58
Цецка Цачева
Снимка: БГНЕС
Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че ще подаде оставка, само ако ѝ бъде поискана от премиера Бойко Борисов. Заради нейно телевизионно изявление тя беше призована от група юристи да се оттегли.

Оставката на Цачева беше поискана заради неин коментар по повод настояването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за премахване на безконтролността на фигурата на главния прокурор, за изваждането на прокуратурата от съдебната власт и за свикване на Велико народно събрание. Преди дни пред БТВ Цецка Цачева отхвърли исканията на Панов за радикална съдебна реформа и му препоръча да се кандидатира за депутат, ако иска законодателни промени.

Днес Цецка Цачева отрече това да е точен цитат на думите ѝ, които били извадени от контекста. Тя декларира, че поискалите оставката ѝ юристи са изключително уважавани от нея и затова е готова да се срещне с тях по темата "Конкретни законодателни предложения", както прави с всички магистрати, които търсят такава среща с нея.

Всеки е в правото си да изкаже позиция. Аз съм открит и отворен човек. Когато имат конкретни предложения по това, за което аз отговарям, съм готова да чуя техните предложения, така както ежедневно съм в контакт с магистрати на различни нива.

Няма такава фраза, спомената от мен. Може би ще се повторя. Имаме нужда от по-малко думи в момента и повече конкретна работа.

Повярвайте ми, че в министерството се работи изключително интензивно по законодателните приоритети, които са заложени в законодателната програма на правителството.

Ако някой желае промяна на правила - да се заяви като кандидат или присъстващ в законодателната власт, каза Цачева по повод лансирана на среща с президента идея на Панов. Юристите, които днес тя определи като високо уважавани, оцениха тези думи като несъвместими с функциите на министър на правосъдието. Един от тях - адвокатът Емилия Недева коментира пред "Хоризонт", че това не е позиция в защита на Съдия номер едно.

Цачева коментира този сюжет преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, на което беше оповестено и името на първия кандидат за председател на Върховния административен съд – това е номинираният от върховните съдии съдия Георги Чолаков. Номинации могат да се правят и следващия четвъртък, а изборът е насрочен за 11 септември. Мандатът на настоящия председател на ВАС Георги Колев изтича през ноември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!