ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Три часа след края на първите преки съдийски избори за членове на следващия ВСС още няма резултати

| обновено на 17.06.17 в 21:21
Снимка: БГНЕС

Три часа след края на първите преки съдийски избори за членове на следващия Висш съдебен съвет още няма яснота за резултатите.

Забавянето идва от броенето на общо 478 -те пуснати бюлетини. От тях само една е невалидна. Дотук са оформят няколко от 27-те кандидати, които се повтарят във всички от преброените. Почти същите имена доминират и при електронния вот, но само един има шанс да събере минимума от 976 гласа, за да бъде избран още тази вечер. Това означава, че изборът утре ще се повтори за останалите пет съдийски позиции, а според наблюдатели има голяма вероятност да се повтори и процедурата с жребия, както беше и при прокурорския избор.

Първите преки съдийски избори преминаха изключително висока активност – почти 88 процента. Заради големия интерес към гласуването с бюлетина се наложи да бъде поставена втора тъмна стаичка. Според наблюдателите, първият тур на съдийския вот е бил много добре организиран, а активното гласуване - и по Интернет, и с бюлетина, говори, че записаното в Закона за съдебната власт съдийско самоуправление, вече се реализира и на практика. 1951 от имащите право на глас 2238 съдии гласуваха в първите преки магистратски избори.

Част от 27-те кандидати за шестте съдийски места в Съвета гласуваха с бюлетина в столичната Съдебна палата. Тази сутрин, около 10.30, с бюлетина своите шест предпочитани членове на Съвета пусна и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Той заяви, че гласува за връщане на нормалността в Съвета и коментира:

Гласувах като съдия. Не съм гласувал като административен ръководител. Това са първите избори, в които един магистрат има право на един глас. Много е важно колегите да упражнят това свое право, да се доверят на съвестта си и на своето вътрешно убеждение и преценка за всеки един от кандидатите и да го направят свободно, независимо, без влиянието на никого.

Миналата събота в продължение на 6 часа кандидатите представяха концепциите си и отговаряха на въпросите на онези от колегите си, които бяха на общото събрание в столицата. А те бяха едва около една четвърт от онези, които днес имат право да гласуват.

Голямата въпросителна пред съдийските избори е дали ще се потвърдят имената от неофициално разпространявания от известно време списък със седем кандидати за избиране.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!