ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Петима върховни съдии и ръководител на Окръжен съд ще представляват съдийската гилдия във ВСС

| обновено на 19.06.17 в 01:15
Снимка: БГНЕС

Петима върховни съдии и един ръководител на Окръжен съд ще представляват съдийската гилдия във Висшия съдебен съвет, стана ясно след обявяването на резултатите от първите преки избори.

Първият съдийски представител беше избран в събота с внушителните 988 гласа. Това е върховният съдия Цветинка Пашкунова. Нито един от избраните вчера не успя да събере резултат като нейния.

Ето и останалите петима представители, които получиха най-много гласове на втори тур: първи е съдия Красимир Шекерджиев, също от ВКС – с 835 гласа; следва Атанаска Дишева, съдия във ВАС, избрана с 809 гласа; 709 гласа е получила Олга Керелска, също от ВКС; следва единственият извънстоличен магистрат – съдия Боряна Димитрова, председател на Бургаския окръжен съд, за която подкрепа са дали 690 съдии; последният съдийски представител в следващия ВСС е отново от ВКС – Севдалин Мавров – един от двамата самономинирали се за съдебни кадровици съдия. В първите преки съдийски избори участваха близо 88% от имащите право на глас.

Ето как вижда следващия съдебен кадрови орган един от бъдещите му членове – съдия Олга Керелска:

От моите срещи със съдиите в цялата страна останах с убеждението, че те очакват един по-разумен Висш съдебен съвет, един Висш съдебен съвет, освободен от излишни емоции, за да може да се концентрира при решаването на въпросите и проблемите на системата, които никак не са малко. Един висш съдебен съвет, освободен от политически и други влияния.

С приключилия снощи съдийски избор беше затворен цикълът гласувания за бъдещи съдебни кадровици от професионалната квота. Освен шестимата представители на съдиите част от професионалната квота на следващия Висш съдебен съвет са и общо петимата избраници на прокурорите и следователите.

Останалите единайсет членове на Съвета трябва да бъдат избрани от парламента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!