ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цачева: В подготвяния нов вариант на антикорупционен закон няма да има анонимни сигнали

| обновено на 21.06.17 в 21:25
Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието работи по нов проект за антикорупционен закон, но без възможност за анонимни сигнали. До края на юли той ще бъде публикуван за обществено обсъждане, каза след срещата си с президента Румен Радев министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Амбицията на кабинета е той да бъде внесен в парламента в началото на есенната му сесия, за да бъде приет до края на годината.

Законът ще обедини няколко структури, имащи отношение към антикоруцията и интегритета. Основната му цел ще е превенцията, каза правосъдният министър.

Когато се стигне до имущество, което е незаконно придобито, да има един секционен момент за отнемане на това имущество. 

Въпреки че няма да има възможност за анонимни сигнали, гражданите ще могат да сигнализират бъдещето антикорупционно звено, успокои Цачева:

Всеки един гражданин, който разполага с факти, с информация за корупционни практики, свободно те да бъдат предоставени на единния орган, който трябва да бъде създаден с този закон.

Според плановете на правосъдния министър, бламирания на два пъти – макар и в различни варианти и чакан от години от Брюксел, специален антикорупционен закон трябва да бъде приет през есента:

Септември месец този законопроект чрез правителството вече да бъде в НС. Така че до края на тази календарна година да имаме закон, надявам се, който да бъде гласуван в НС с широка подкрепа.

Срещата с Цачева беше поредната от срещите, провеждани от държавния глава, посветени на съдебната реформа. След нея правосъдният министър каза:

Неговото мнение (на Румен Радев – бел.ред.) е, че е извървян определен път по отношение на съдебната реформа, на съдържанието, което се включва, че е необходимо да се приемат онези закони, които са част от тази реформа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!