ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Избрани са съдиите от ВКС за делото по обжалването на избора на членове на ВСС от съдийската квота

Снимка: БГНЕС


Вече са ясни имената на трима от съдиите, които ще решават за законосъбразността на първите преки избори за представители на съдиите в следващия Висш съдебен съвет. Това са Зоя Атанасова, Бойка Стоилова и Дария Проданова, които бяха избрани със системата за случайно разпределение на делата на Върховния касационен съд. Предстои по същия начин да бъдат определени и останалите двама съдии от Върховния административен съд.
Като за първи преки избори и процедурата за обжалването им се проиграва за първи път, но вече е ясно, че всичко ще зависи от решенията, които ще вземе петчленният смесен състав, когато бъде попълнен изцяло. По кой ред ще се решава има ли основание жалбата срещу съдийския електронен вот, ще бъде ли назначена поисканата от бившия председател на Софийския районен съд и неуспял кандидат Методи Лалов експертиза - са част от въпросите, на които върховните съдии ще трябва да отговорят. 
Ясно, че смесеният съдебен състав има 14-дневен срок да приключи делото с окончателно решение, както и че се увеличават и гласовете на настояващите за законодателни промени в текстовете за обжалване на магистратските избори. Един от тези, настояващи за промени, е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов:                                       
Смятам, че има много празнини, които могат да бъдат в последствие уредени по един много по-изчерпателен начин, защото сега ние сме поставени в положението при законодателна уредба с много празнини, да се опитаме да ги запълваме и да решаваме делото. Но така или иначе дело трябва да се образува и то трябва да има съдебен акт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!