ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Административният съд ще гледа утре делото за цените на газа

Снимка: Архив

Административният съд София-град ще гледа утре делото за цените на газа. 

То беше образувано по протест на Върховната административна прокуратура срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, с което от 1-ви април природният газ поскъпна с близо 30 процента.
Решението на енергийния регулатор утвърждава цената, по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа. Според Върховната административна прокуратура, при произнасянето си, Комисията не е отчела обстоятелства, чието изясняване самата тя определи като важно.  
При взимане на решението са били нарушени и основни принципи на Закона за енергетиката, като прозрачност при определяне на цените и възстановяване на икономически обоснованите разходи на дейността на енергийните предприятия. То не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез които са определени ценовите компоненти. Не е ясен и начинът на образуването им, смятат още от прокуратурата. 
Това е второто решение на енергийния регулатор, което прокуратурата протестира в съда. Преди него тя оспори и по-високите цените на водата в столицата. Тече проверка и за повишената цена на тока.

                                 
   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!