ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цацаров: Работата на четирима районни прокурори ще бъде проверявана заради подценяване на сигнали

| обновено на 11.07.17 в 18:36
Снимка: Булфото

Работата на четирима районни прокурори ще бъде проверявана детайлно, заради подценяване на сигнали срещу 29-годишния Стефан Станев, който уби по особено жесток начин приятелката си, а после преби непознат стопаджия. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на специална пресконференция. 

Проверката е била провокирана от пост във Фейсбук на бившата съпруга на Станев, в който описва колко сигнала са подавали с близките ѝ срещу 29-годишния мъж. Всички прокурорски проверки са били прекратявани поради липса на престъпление, въпреки че тя е сигнализирала, че по телефона той многократно я е заплашвал, че ще я убие. 
В един от случаите той отишъл в дома на майка ѝ. След сигнал на 112 на мястото е отишъл полицейски патрул, Стефан Станев е подписал предупредителен протокол и полицаите са си отишли. 

Сотир Цацаров, който съобщи и имената на прокурорите, отказали да разследват мъжа, се възмути, че това е направено без мотиви или със смущаващи за юристи мотиви - като, че за заканата за убийството жената трябва да си търси правата по частен ред.
Главният прокурор, който призна, че ако прокуратурата си е била свършила работата, е можело да не се стигне до убийството на приятелка на Станев - Виола.

Диана Векилова, Велин Воденичаров, Валери Василев  и Валентин Филипов са четиримата прокурори, чийто актове ще бъдат поставено под лупа, заради неглижиране на сигналите, подавани от Благовеста Пенева.  На тях тя посвещава специален пост във Фейсбук, в които иронично им благодари,че напълнили чекмеджето й с откази. Написаното от нея, включително и уточнението, че не е юрист, беше цитирано от Обвинител номер едно:

Софийска неграмотна жена определи: отхвърля всяка вероятност за наличие на правосъдна система и организация на територията на РБ. След запознаване с материалите, изложеното налага извод, че липсват предпоставки за законност, което налага необходимост от намеса на народа. 

Прости ми Виола, направих каквото можах, прости ми, че не те опазих!, завършва поста си Благовеста. От петте подадени от нея сигнали, прокуратурата е реагирала само по един, но пет дни след убийството на Виола Николова. На останалите - все за закана за убийство - отговорът е бил "не" - къде без мотиви, къде със спорни тези, като тази,  че заканата за убийство не се преследва от прокуратурата , а по частен път, или пък - че 29-годишният тежко зависим от наркотиците мъж е невменяем, защото година по-рано е лежал в психиатрия.
Ако ние, а и не само ние, си бяхме свършили работата, дали щеше да се стигне до това?
призна главният прокурор и обясни поведението на проверяваните прокурори с две думи компететност и небрежност
 

Самият Стефан Станев е в ареста, а прокуратурата обещава до края на септември делото да влезе в СГС.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!