ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Инспекторатът към ВСС прекрати проверката за "ЦУМ гейт"

Снимка: БГНЕС

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет прекрати проверката по т.нар. "ЦУМ гейт". Съдебните инспектори бяха сезирани от неправителствена организация с искане да установят нарушил ли е главният прокурор Сотир Цацаров Етичния кодекс на магистрата, срещайки се с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов.

Както началото, така и краят на проверката бяха маркирани с лаконично съобщение. Във финалното се казва, че тя се прекратява поради липсата на достатъчно данни за извършено нарушение по текста от Закона за съдебната власт, възлагащ на съдебните инспектори правомощия да проверяват действия, накърняващи престижа на съдебната власт, компрометиращи честта на съдията, прокурора или следователя – в професията и в обществото, и при данни за поведение в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие.

Проверката беше инициирана от гражданското сдружение "Боец". От там поискаха съдебните инспектори да проверят дали с тази среща обвинител номер едно не е компрометирал честта на магистрата и дали тя не е била в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие.

От Инспектората лаконично обясняват, че са потвърдили, че среща Цацаров – Гергов – Дончев е имало, което всъщност никой от тримата не е отричал, но че поради липса на данни за присъствали на срещата лица, които да кажат подробности за съдържанието на разговора, проверката се прекратява поради "липсата на достатъчно данни за извършено нарушение".

Фактът на срещата сам по себе си не нарушава изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, е позицията на Инспектората, с която окончателно се затваря темата "ЦУМ гейт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!