ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата поиска ДАНС да отнеме достъпа на служител на Бюрото за контрол на СРС

| обновено на 24.07.17 в 15:47

Софийската градска прокуратура предложи председателят на ДАНС да отнеме достъпа до класифицирана информация на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. 

Поводът е сигнал, че служителят се е срещал с обвиняем магистрат и от негово име е подавал документи. Това са мотивите на прокуратурата да поиска служителят да бъде обявен за "ненадежден". 

Според информация на "Хоризонт" става дума за заместник-председателя на Бюрото Георги Гатев.


Гатев е дългогодишен наказателен адвокат. Бил е член на един от предишните състави на ВСС. Влезе в Бюрото през 2013 година по предложение на ДПС. 

Според прокуратурата, която е била сигнализирана от ДАНС, той е консултирал и подпомагал обвиняеми и подсъдими, основно магистрати, при подаване на заявления за проверка дали са били обект на специални разузнавателни средства.

Прокуратурата изброява няколко случая на такива контакти, без да назовава имена – нито на члена на Бюрото, нито на разследваните или съдените магистрати, на които той е давал подпомагащи указания. 

Уточнява се, че сега случаят е в ръцете на председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Ако той се съгласи с аргументите на прокуратурата, че има основание за отнемане на секретния допуск на Гатев, ще трябва да сезира Държавната комисия за сигурността на информацията, в чийто правомощия е това. Решението обаче може да бъде обжалвано пред съда. При потвърждаване – следва предсрочно освобождаване от поста.

Засега от Бюрото за контрол на СРС няма коментар. Според наша информация обаче председателят му – Бойко Рашков, не е бил официално уведомен, че се иска отнемане на допуска до класифицирана информация на заместника му.


Този състав на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства беше избран през 2013 година – с председател Бойко Рашков и заместник Георги Гатев. Останалите трима членове са Илия Ганев, Огнян Атанасов и Огнян Стоичков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!