ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В бившия султански дворец, а сега музей, „Топкапъ“ в Истанбул се провежда мащабна реставрация

БНР Новини
Топкапъ
Снимка: wiwkpedia.org

Днес министърът на културата и туризма на Турция Нуман Куртулмуш лично инспектира хода на работата. По повод започналите от пролетта на тази година дейности той заяви:

За целия период от основаването на Републиката насам, това са най-добрите и обхватни подобрителни и реставрационни работи в „Топкапъ“. В този момент продължаваме над 20 проекта с бюджет от 200 млн. лири за реставрацията.

Министър Куртулмуш опроверга категорично твърденията, че при ремонта са нанесени щети на културното наследство.

„Топкапъ“ е служил за султански дворец от построяването си през 1465 г. до 1853 г. След основаването на турската Република е обявен за музей по настояване на нейния основател Мустафа Кемал Ататюрк. В момента в музея се пазят артефакти, свързани с османските султани, предмети, използвани от тях или подаръци, получени от монарсите на Иран и Япония. Във фондовете му се съхраняват и важни за мюсюлманите по света вещи, свързани с живота на пророка Мохамед.

Музеят има и висока архитектурна стойност заради построените от властвалите последователни султани различни постройки и павилиони. В рамките на комплекса се намира и византийската църква „Света Ирина“, която се използва за провеждането на камерни концерти.

От ръководството на комплекса съобщават, че реставрационните работи не пречат на туристите да посещават други части на музея, които са отворени за гости.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!