ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Проверка на ВАП констатира пропуски на МВР при контрола за движение по пътищата

| обновено на 11.08.17 в 15:24
Снимка: БГНЕС

Проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) е констатирала пропуски от страна на органите на МВР при осъществяване на контрол за движение по пътищата. За тях ще бъде сезиран директорът на Националната полиция, съобщиха от държавното обвинение.

Изводите си Върховната административна прокуратура е направила, сравнявайки резултатите от проверка на окръжните и районните прокуратури в страната през 2015-а и 2016 година и проверка през 2013-2014 година. Това сравнение показва намаляване на броя на съставените актове за административни нарушения и електронни фишове, но не заради липсата на извършени нарушения, а заради пропуски в работата на проверяващите от МВР.

В същото време значително се е увеличил броят на отменените наказателни постановления. За това вече е бил сезиран шефът на Националната полиция Христо Терзийски.

Макар нарочната проверка на работата на органите на КАТ след верижната катастрофа на автомагистрала "Тракия" в началото на юли да е установила, че броят на наказателните постановления и електронните фишове е нараснал, от прокуратурата смятат, че все още не може да се отчете положителна тенденция по отношение на качеството на административно-наказателната дейност в по-голяма част от структурите на МВР и затова повторно се настоява за предприемането на спешни стъпки.

Директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност БОРКОР Елеонора Николова призова пред "Хоризонт" за анализ на причините, поради които съдът масово отменя  глобите, наложени не само по Закона за движение по пътищата:

В случаите, когато съдът по различни причини отменя накзателното постановление, това има двояко значение. От една страна се демотивират органите, които трябва да осъществяват контрол и санкционна дейност, от друга страна самите нарушители живеят с чувството на безнаказаност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!