ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Руският гражданин, задържан в Турция, подготвял атаки срещу базата "Инджирлик" и алевитското малцинство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският гражданин, задържан в Турция за подготвяна атака срещу американски самолет в района на базата "Инджирлик", е планирал нападение и срещу организация на алевитското религиозно малцинство. Ренат Бакиев е роден в Татарстан и е бил обучаван от джихадисти в Египет и Сирия.

23-годишният мъж беше задържан в южния турски град Адана, след като е бил проследен от полицията и разузнавателните агенции. Той е заподозрян, че подготвял атака срещу военната база "Инджирлик", която се намира в областта. Съоръжението е ключов команден и оперативен център на действията на американската авиация срещу терористичната организация "Ислямска държава".

По информация на в-к "Сабах" с нает велосипед Бакиев е проучвал района и е планирал да заплати 2800 лири за закупуване на дрон, с чиято помощ да свали американски военен самолет. "Ислямска държава" използва продавани на свободния пазар дронове за граждански цели за разузнаване или атаки с малки количества експлозиви в Сирия и Ирак.

Съобщава се, че заподозреният е поддържал връзка с ръководството на групировката чрез комуникационното приложение "Телеграм", което често се използва от джихадистите.

Ренат Бакиев е подготвял и нападение срещу алевитска организация. Алевитите са представители на разклонение на исляма и са най-многобройното религиозно малцинство в Турция. Заради близостта на техни практики с християнството и шиизма, крайните сунитски ислямисти ги считат за еретици и организират атаки срещу тях.

Бакиев е разпитван в продължение на 13 дни. Вестник "Хюриет" съобщава, че освен руски, той владее също и арабски, турски и английски език. Ислямистът е познат на турските органи на реда и на правосъдието от два предишни случая – изправен е пред съда в тракийската провинция Текирдаг заради заплахи, а също така му е повдигнато обвинение от прокуратурата в южната провинция Килис, която граничи със Сирия. Тогава обвиненията срещу него са за опит за незаконно влизане от арабската страна в Турция и членство в организацията "Ислямска държава".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!