ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Фирмата, поддържаща телефон 112, няма да спира системите на Спешна помощ

Снимка: БГНЕС

Фирмата - изпълнител на услугата по осигуряване на комуникационна свързаност и поддръжка на информационно-комуникационните системи на Спешна помощ ще продължи да поддържа системите до избор на нов изпълнител. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В края на седмицата в здравното министерство са получили уверение от консорциум "Електронно здравеопазване", че фирмата, поддържаща телефон 112, ще продължи поддръжката на системите на Спешна помощ заради високата социална значимост.

Сериозен проблем заради системата 112 ще възникне в отдалечените райони, където няма покритие на мобилните оператори, съобщи са "Хоризонт" Анюта Балевска, медицински секретар на Център "Спешна медицинска помощ" в Русе. В Русе засега няма проблем с обслужването на района заради 112, съобщи още Балевска. В Русе, както и в София-област, спешната помощ е подсигурена тройно чрез джипиес система, която се поддържа от мобилните оператори, чрез радиостанции и чрез наземни кабели. Филиалите на Русе обаче поддържат връзки само чрез мобилни оператори, но не и с радиостанции, защото радиостанциите нямат покритие навсякъде, посочи още Балевска.

Преди дни заместник-министър Мирослав Ненков информира обществеността за евентуално преустановяване на поддръжката на комуникационната свързаност. Повод за реакцията му беше писмо от фирмата, в което ултимативно се предупреждава за спиране на дейността по поддръжката, считано от днес. Д-р Ненков обясни, че при хипотетично прекъсване на поддръжката няма да има забавяне на линейки, проблеми при предаване на адреси или риск за здравето и живота на пациентите, тъй като от МЗ разполагат със собствена паралелна система за свързаност.

Два месеца ще текат процедурите по обществената поръчка за поддръжка на 112, информират от Министерство на здравеопазването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!