ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Гърция отхвърли като необосновани твърденията на Чавушоглу, че няма морска граница между двете държави

| обновено на 17.08.17 в 09:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция отхвърли като необосновани твърденията на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че няма морска граница между двете държави.

Острата реакция на Атина е предизвикана от изявление на турския министър пред парламента, с което той оспорва Лозанския договор от 1923 г., установил съвременните граници между Гърция и Турция. По думите на Чавушоглу, Анкара няма да приеме фактическата ситуация в Егейско море. Турция неведнъж е призовавана от Европейската комисия да зачита суверенитета на европейските страни.

В отговор на изявлението на турския външен министър 
говорителят на правителството в Атина Цанакопулос обвини Турция в екстремни мнения, които разрушават климата на доверие и добросъседските отношения. Турция не само не зачита морската граница с Гърция, но поставя под съмнение и международни споразумения, които Анкара е подписала, заяви Цанакопулос пред гръцките медии.

От министерството на външните работи в Атина позицията е категорична – Гърция няма да допусне както незачитане на международни договори, така и промени на националните граници. 
Първоначално претенциите на Турция засягаха само гръцкия остров Имия. След това лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия заяви, че Гърция е завзела 18 турски острова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!