ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Бежанците в Гърция стават фермери

Керванът от мигранти към гръцките острови не спира. Над 650 души само за три дни достигнаха до островите Лесбос, Самос и Хиос. Пътуват от турския бряг безпрепятствено. По няколко спасителни операции се извършват всеки ден от гръцките гранични власти и силите на европейската агенция Фронтекс. Всички пристигнали остават на островите до разглеждане на искането им за убежище. Процедурата продължава почти година.

Лагерите за настаняване не отговарят на бройката на настанените. На остров Самос лагерът е за 700 души, а там живеят над 2 хиляди. Жителите на Лесбос се оплакват, че островът ще потъне от бежанци.

Мигрантите, които получават отказ за убежище, се крият от властите, за да не бъдат върнати в Турция. Ежедневни са арестите по летища и фериботи, като с фалшиви документи се опитват да напуснат Гърция. Други,само след задържане от полицията, се връщат обратно. 
Все по-често полицията открива и нелегално влезли мигранти по сухопътната граница с Турция. Пращат по 2000 евро на трафиканти само да ги изведат от Гърция.

В опит да задържи част от бежанците, които имат разрешение за пребиваване, гръцките власти им предлагат безплатно земеделски земи за обработване. Макар и малко, има бежанци, които имат желание да останат в Гърция. Частните фирми, които наемат бежанци на работа, също получиха данъчни облекчения.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!