ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Гръцките власти започнаха масови проверки на фирми за наемане на работници без договори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Гърция предприеха сурови мерки срещу сивата икономика, като глобяват фирми за нерегистрирани работници.

Масови и изненадващи проверки се извършват от екипи на министерството по труда в частните компании. Само за ден при проверени 25 фирми са наложени глоби за общо 278 хиляди евро. Нарушенията включват принуда на работниците да се трудят повече часове от посочените в договорите, наемане на хора без осигуровки и договори, незаплащане на извънредния труд.

Откриха и денонощна телефонна връзка с министерството по труда за оплаквания от работодатели. Синдикатите също призоваха работниците и служителите да заявяват случаите на нарушаване на правата им без страх от уволнения.

В рамките на няколко дни парламентът в Атина ще приеме по спешната процедура промени в закона в защита на правата на работещите. При закъснение на изплащане на заплатата, дори и в рамките на ден, ощетеният работник има право да поиска от съда да се запорира личното имущество на работодателя и да получи обещетение.

Високата безработица в Гърция, както и непосилните данъци, са причина гърците да ограничават дори покупките на хляб и мляко, сочи статистика, публикувана днес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!