ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

На 18 години затвор за опит за умишлено убийство беше осъдена акушерката Емилия Ковачева

Емилия Ковачева
Снимка: БГНЕС

18 години затвор получи акушерката Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство на новородено. Софийският градски съд промени и мярката й за неотклонение от "парична гаранция" на "домашен арест", за да не се укрие тя до окончателното приключване на съдебния процес. 

С шест години по-тежко от поисканото от прокурора наказание постанови петчленният състав на Софийския градски съд. И уважи гражданския иск на родителите на Никол в размер на рекордните 400 000 лева. Емилия Ковачева ще трябва да плати и разноските по делото от 17 000 лева.

Въпреки колебанията на прокурор Николай Христов дали правната квалификация - опит за умишлено убийство на новородено, ще издръжи, съдът я прие изцяло, позовавайки се на видиозаписите от детското отделение в болница "Софиямед", запечатали как в нощта на 17 срещу 18 април 2015 година, Емилия Ковачева - разпозната и от разпитаните свидетели, в продължение на няколко часа периодично отива до леглото на малката Никол и я удря с ръка и шише за мляко. Действия, определени от прокурор Николай Христов и процесуалния представител на детето и неговите родители, като брутални.

Това е убийство на дете. Всичко е направено, за да причини смърт. Това, че са оказали помощ, това, че е попаднало в добри ръце, че има и късмет, е въпрос на случайност. Детето можеше да умре.

Ударите са били насочени предимно към главата на детето, този побой продължава близо два часа.Това е едно дете, което на практика човек с нейната физика би могъл да убие само с един удар. Цяло чудо е, че това дете е живо.

Станислава и Румен Димитрови, които бяха в съдебната зала през по-голямата част от процеса, признаха, че са очаквали условно наказание, а поискали най-тежкото- доживотна присъда, като превенция.

Това ни беше идеята, да има възспиращ ефект. Почти всеки ден чуваме за наранено дете, така че се надяваме един да има наказан. Трябва да се почне от някъде. Сега, че това е Ковачева, съжалявам много, но... в България всички виждате, че нещата минават през едни условни присъди, отчаяни са хората от правосъдието в България. На този етап мисля, че присъдата е добро начало за следваща инстанция, защото ние 100% ще обжалваме. Никол го заслужава.

Следващата съдебна инстанция, към която тръгва делото "Никол" е Софийският административен съд. Дали там за оправдателна присъда отново ще настояват Емилия Ковачева и адвокатът ѝ не разбрахме, защото те избягаха от среща с медиите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!