ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Министеството на образованието в Гърция изготви специални образователни програми за децата бежанци

Снимка: БГНЕС

На островите Лесбос, Хиос и Самос децата на мигранти и бежанци започват учебната година. Министерството на образованието изготви специални образователни програми за тези деца. Учителите работят с преводачи и психолози. Много от децата на островите са без родители и за тях се полагат специални грижи.

Свикнали вече с присъствието на бежанците, жителите на гръцките острови не оказаха съпротива за това, че бежанците ще учат в същите училища с гърците. Ученици и родители събраха средства и им раздадоха подаръци.

В същото време кметът на остров Лесбос изпрати до правителството и медиите обръщение с искане да се изнесе голяма част от настанените на острова мигранти и бежанци. В лагери за 700 човека живеят над 2 хиляди. Сблъсъците между самите мигранти са ежедневие.

Само от началото на месеца над 2700 мигранти са достигнали до гръцките острови в Егейско море, по официални данни на граничните власти. В град Вати на остров Самос мигрантите са колкото жителите.

Правителството в Атина очаква решение от страна на Европейския съюз за прехвърлянето на бежанците от островите към други страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!