ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Част от членовете на отиващия си ВСС дадоха противоречиви оценки за работата му

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС
Противоречиви оценки за работата на отиващия си Висш съдебен съвет (ВСС) дадоха част от членовете му на последното за мандата на този състав на съдебния кадрови орган заседание. Независимо от различията си, те признаха, че и доброто, свършено от тях, е потънало в скандалите, които редовно съпътстваха работата им.

Спорове белязаха и последното заседание на отиващия си Висш съдебен съвет. Мнозинството бламира предложението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов- съдебните кадровици да се отчетат за петгодишната си дейност, а бившият и настоящият представляващ Съвета Соня Найденова и Димитър Узунов спориха за това - кой какви привилегии е получил, докато е бил на поста.

Нищо в днешното заседание не подсказваше, че е последното за тези съдебни кадровици. Дори и правосъдният министър Цецка Цачева отложи анализа си за вторник, когато ще встъпят новите. Искането за отчет, дори и устен, беше отклонено след коментар на председателя на Върховния административен съд Георги Колев с думите, че това не е кръгла маса. Отношение показателно за отношението на мнозинството към Панов през последната година и нещо. Именно в атаките срещу Съдия номер едно видя една от най-големите грешки на този ВСС Галина Карагьозова:

Дължи се само и единствено на това, че той отказа да изпълнява поръчките, за които беше избран. Най-вероятно е послушен, както останалите административни ръководители, които си го избраха.

И тя, и колегите ѝ Юлияна Колева и Незабравка Стоева признаха, че рутинната работа е потънала под скандалите:

Конструктивната работа на този съвет беше твърде много и твърде невидяна.

Не е приятно да се работи в скандали. Нямаше само скандали, имаше и много свършена работа.

Смяната на стария и новия ВСС е във вторник на тържествена церемония в Съдебната палата.

Правосъдният министър Цецка Цачева се въздържа от оценка за отиващия си Висш съдебен съвет, но обеща да го направи във вторник.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!