ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Захариева очаква в доклада на ЕК за България да бъде отбелязана и процедурата по избор за председател на ВАС

Екатерина Захариева и Коен Ленартс
Снимка: mjs.bg

В тазгодишния доклад на Европейската комисия (ЕК) за съдебната реформа в страната ни е нормално да намерят отражение както изборът на нов Висш съдебен съвет (ВСС), така и изборът за председател на Върховния административен съд (ВАС) заради все още нефинализираната от президента процедура. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева

И в днешния брой на "Държавен вестник" няма указ, свързан с избора на Георги Чолаков за председател на ВАС. Следващият брой излиза във вторник, когато встъпва в длъжност новият състав на ВСС, който ако Румен Радев откаже да финализира решението на настоящия състав за нов шеф на ВАС, ще трябва да реши дали повторно да гласува за Чолаков, или да повтори самата процедура.

В крайна сметка процедурата беше обявена, същото беше и с ВСС - за първи път по нов начин. Разбира се, това е в правомощията на президента и от него зависи дали ще издаде, или няма да издаде указ, или ще върне. Доколкото аз съм запозната, единственото, което президентът е изразил публично, не е критика към самата процедура и към кандидата, а по-скоро неговото мнение, че новият ВСС трябва да извърши тази процедура
, каза Екатерина Захариева. Тя коментира темата на форум за върховенството на правото, гост на който е председателят на съда на ЕС Коен Ленартс. Той стана поредният високопоставен европейски представител, който каза, че е важно България и Румъния да влязат в Шенген.

Европейският съюз не означава само Брюксел, означава всички нас, работещи заедно, каза Ленартс пред магистратите в София. Според вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, постижението на Обединена Европа е че е най-демократичният съюз. Върховенството на правото нe отстъпва пред нито един финансов интерес  каза тя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!