ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдия Десислава Попколева е номинирана от колегите си за временен ръководител на СГС

Снимка: Ани Петрова, БНР

Съдиите от Софийския градски съд номинариха за свой временен ръководител съдия Десислава Попколева. От понеделник най-големият български съд остава без ръководител, след като Съдийската колегия на отиващия си ВСС прие оставката на Калоян Топалов. За Попколева са гласували 55 от общо 69-те  присъствали на общото съдийско събрание.

Попколева беше част от екипа на Топалов. Тя беше предложена от съдия Здравка Иванова с аргумента, че се ползва с най-голямо доверие сред колегите си. Имаше и алтернативна кандидатура - на бившия председател на СГС Светлин Михайлов, който получи 5 гласа „за“, 13 – „против“ и 21 – „въздържали се“.  
Предложението за Попколева ще бъде изпратено на съдийската колегия на ВСС, която в този състав се събира за последно на 2-ри октомври, когато Градският съд вече ще е без шеф.  
Няма информация дали в понеделник ще се стигне до гласуване или, ако все пак се стигне, дали ще има и други кандидатури, или пък дали евентуален избор няма да се провали поради липса на достатъчно мнозинство. При тези хипотези - СГС ще остане без временен ръководител, поне още няколко дни, докато на първото си заседание се събере в новия състав следващата Съдийска колегия. Новият ВСС ще встъпи в длъжност във вторник - 3-ти октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!