ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Над 17 милиона души по света умират от сърдечно-съдови заболявания

Поход на здравото сърце в София

| обновено на 30.09.17 в 12:32
Снимка: Радио Видин

Поход на здравото сърце се провежда в Южния парк в столицата. Организатор е Дружеството на кардиолозите в България. Проявата ще е в Южния парк в столицата, а поводът - Световният ден на сърцето.

По данни на Световната кардиологична асоциация всяка година повече от 17 милиона души по света умират от сърдечно-съдови заболявания, а към 2030 година се очаква броят им да нарасне до 23 милиона души годишно. В Европа от сърдечно-съдови заболявания умират над 4 милиона души.

Основен вид проявления на тези болести са коронарната болест на сърцето и инсултът. 

Пред „Хоризонт“ председателят на организацията проф. Арман Постаджиян подчерта, че през последните 10 години 64-67% от смъртността у нас се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Той каза още, че българинът търси помощ, когато се появят първите симптоми, а това обикновено е късно.

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност. Така е и в нашата страна, за съжаление. Всеки повод за допълнителна информация как човек може сам да контролира благоприятно своите рискови фактори, мисля, че е добре дошъл. Днес специално използваме един от мощните инструменти, а именно активния начин на живот и физическата активност като начин за повлияване на сърдечно-съдовите инциденти. Оформили сме няколко пункта, в които всички граждани могат да получат информация за някои от рисковите фактори, какво биха могли да направят за техния контрол и с това да подобрят собственото си здраве - нещо, което е важно.

Всеки, който днес се включи в похода на здравето, трябваше да направи своята разходка в парка и да открие пунктовете на дружеството, на които доброволци отправяха различни предизвикателства. На всеки пункт хората получаваха печати, с които после да докажат, че са изминали пътят на здравото сърце.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!