ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Ердоган: Турция вече няма нужда да става член на ЕС

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви на откриването на парламентарния сезон, че Турция вече няма нужда да стане член на Европейския съюз. Ердоган посочи, че турската молба за членство датира от 1959 г. и че турското търпение е свършило, но допълни, че няма ние да сме страната, която ще се откаже. Според него, ако ЕС постигне пробив, има само един път, а именно –членството на Турция в съюза в истинския смисъл като начало на икономическо и културно разширяване. По думите му, ако Евросъюзът го направи, Турция е готова да допринесе за бъдещето на Европа, но в противен случай това не е от голямо значение за Анкара и тя ще продължи да следва пътя си.

Във връзка с референдума за независимост на Кюрдския автономен район в Ирак, турският държавен глава подчерта, че Ербил ще плати цената за действията си. Анкара ще го подкрепи, ако реши да коригира направената с референдума грешка. Опасност за Турция, произтичаща от ситуацията в Киркук, няма да бъде търпяна, акцентира Ердоган.

Турският президент заяви това на откриването на третата сесия на 26-тия турския парламент. Тя започна с изненадваща среща с участието на президента, премиера и началника на Генералния щаб с лидера на Партията на националистическото действие. На нея не присъства лидерът на основната опозиционна сила Кемал Кълъчдароглу. Прокюрдската Демократична партия на народите бойкотира откриването заради арестите на нейни народни представители. Спорове предизвикват промените в парламентарния правилник, които ограничават възможностите на депутатите за контрол.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!