ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Проверка на "Медицински одит" откри редица нарушения при случая с върнатия от "Пирогов" пациент

Снимка: БГНЕС

Проверката на Изпълнителната агенция "Медицински одит" във връзка с починал пациент и жалба на съпругата му до министъра на здравеопазването откри поредица от нарушения, съобщават от здравното министерство.

Проверките в три столични болници и в Центъра за спешна помощ в София бяха разпоредени от министъра на здравеопазването. Причината – 74-годишният мъж, който в критично състояние не беше приет в болница "Пирогов". Там последваха уволнения.

Резултатите от проверката сочат: Екипът на Спешна помощ в София се е забавил. Като причина се изтъква кадровият дефицит. Най-сериозно е нарушението в "Пирогов", защото, освен че пациентът не е приет, той не е регистриран в информационната система изобщо като постъпил, не са му извършени преглед и изследвания, и устно е насочен към друго лечебно заведение. Установени са и въпроси от морално-етичен характер, за които е сезирана комисията по професионална етика към БЛС.

Не са установени нарушения при действията на екипа в Александровска болница, където е прехвърлен мъжът и където не успяват да го спасят.

Нарушението в лекуващата пациента болница „Св. Иван Рилски“ е, че той е пуснат за домашно лечени, без да подпише декларация за информирано съгласие.

За всички останали установени нарушения ще бъдат образувани административно-наказателни производства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!