ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВСС решава да прегласува или да започне нова процедура за назначаване председател на ВАС

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет ще обсъди върнатото вчера от президента предложение за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Новите съдебни кадровици трябва да решат дали да започнат нова процедура, или само да прегласуват кандидатурата на Чолаков. 
   
Връщайки избора на мнозинството в стария Висш съдебен съвет, Румен Радев обясни, че го прави, защото новият е носител на нова легитимност, че очаква предложението на прясно встъпилите в длъжност съдебни кадровици да е съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото. 

Мнозина разчетоха в тези думи очакване за чисто нова процедура – с нови номинации, изслушване и гласуване. Такава позиция защитават и някои от членовете на Съвета с мотив, че трябва да имат непосредствено впечатление от кандидатите, за да направят мотивиран избор. 

Други обаче са на обратното мнение – че няма нужда от рестартиране на процедурата, а просто да се повтори гласуването за Чолаков. Ако той събере повече от 17 гласа – отново да го предложат на президента Румен Радев, а едва ако не се постигне такова мнозинство, изборът да се повтори изцяло.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!