ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лозан Панов: Не може да има борба с корупцията без силна опозиция и независими съдебна система и журналистика

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Създаването на нетрадиционни, екзотични структури за борба с корупцията, не може да замести недостатъците в работата на традиционните структури, като прокуратурата и разследващите органи, смята председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов:

Дебатът за структурата на съдебната власт и мястото на прокуратурата също е на дневен ред. Без да дадем отговор защо традиционните институции не работят, без да дадем отговор на това колко ще струва на самото общество създаването на такива структури, и защо те всъщност нямат убедителни резултати в борба с корупцията, трудно мога да приема, че трябва да се разроят нови институции в страната. Не може да има истинска борба с корупцията без силна опозиция, независима съдебна система и независима журналистика.

Панов каза това преди заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). На заседанието се чуха първите критични гласове към работата на Съвета. Доскоршният председател на Окръжния съд в Бургас Боряна Димитрова призова новия съдебен кадрови орган да изчисти визията си за развитие, за да не влезе в пътя на стария.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!