ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Новият ВСС също избра за председател на ВАС Георги Чолаков

| обновено на 19.10.17 в 14:54
Снимка: БГНЕС
Георги Чолаков е новият председател на Върховния административен съд. Той получи подкрепата на 20 от членовете на новия Висш съдебен съвет.  Същата беше подкрепа за Чолаков и при гласуването в предишния състав на Съвета, преди президентът Румен Радев да откаже да го назначи на поста.

Чолаков обеща да ръководи Върховния съд с подкрепата на редовите съдии, да развие съдийското самоуправление и разкритикува някои от практиките на Георги Колев, когото ще смени на 22 ноември.

Финален за процедурата е президентският указ, но тъй като според Конституцията, при повторно предложение за веднъж бламиран кандидат, Румен Радев вече няма право да откаже да сложи подписа си.


По време на изслушването Георги Чолаков беше попитан дали законно се е сдобил през 2011 година с цесии върху множество имоти около Балчик. Той обясни, че вече ги ползва и не вижда нищо незаконно в това. Повтори го и на първата си пресконференция.

Чолаков беше избран с внушителното мнозинство почти без дебат. Гласовете "против" бяха на четиримата върховни съдии Атанаска Дишева, Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!