ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

БЛС иска повече пари за извънболнична помощ и изплащане на надлимитната дейност на болниците

Д-р Венцислав Грозев
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз настоява за 23 млн. лв. повече за извънболнична помощ в бюджета на Здравната каса за 2018-а и да се плати надлимитната дейност на болниците за последните три години. Това каза пред "Хоризонт" д-р Венцислав Грозев, председател на Лекарския съюз:

Най-важното е да бъде преразпределен бюджетът така, както БЛС го е предложил. Финансирането на извънболничната специализирана помощ с 23,5 милиона и на първичната извънболнична помощ на общопрактикуващите лекари с 23 милиона лева. Трябва да бъдат обезпечени и дейностите по амбулаторни клинични процедури, така че да има смисъл и от болничната помощ те да бъдат извадени в системата на извънболничната помощ. Настояваме категорично да бъде изплатена и така наречената надлимитна дейност на лечебните заведения за болнична помощ.

Следобед Надзорният съвет на Здравната каса се очаква да обсъди как да се разпределят парите за здраве през следващата година. Бюджетът на здравния фонд надхвърля 3,8 милиарда лева. Увеличението на парите в сектора е с 400 милиона лева, спрямо тази година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!