ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Военноапелативната прокуратура проверява отказа да се разследва одитът на ВМА

Снимка: БГНЕС

Военноапелативната прокуратура ще проверява законосъобразността на отказа на Софийската военно-окръжна прокуратурата да прекрати проверката по вътрешния одитен доклад на ВМА, заради констатиции в който оставка подаде здравният министър Николай Петров.

За първи път днес от държавното обвинение обявиха публично, че военни прокурори са проверявали съмнения за нередности в лечебното заведение по времето, когато то е ръководено от Петров. 

Докладът на Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на отбраната е получен на 29 март и в него се съдържат констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки, така и за реализиране на значителни икономии от страна на ръководството през проверявания период. В него, уточняват от прокуратурата, липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от фирми, ръководени от свързани лица. 

По проверката, приключила с отказ от образуване на досъдебно производство, са работили военен прокурор и следовател. След като военният следовател не открил данни за престъпление, на 7 юни военният обвинител я прекратява, изпраща постановлението на министъра на отбраната и на началника на ВМА. Жалба на отказа не е имало. 

По публикациите от последните дни ще се прави проверка на проверката, става ясно от съобщението на държавното обвинение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!