ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Красимир Вълчев: Многото административна работа е демотивиращ фактор за младите учители

Нели Колева: Половината от учителите, които сега постъпват на работа, ще напуснат до 2 години

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Половината от преподавателите, които постъпват на работа в училище, ще напуснат до 2 години, каза Нели Колева от фондация "Заедно в час" на конференцията "Качествено образование". По думите ѝ едва 1 от петима, завършили специалност "Педагогика" работи тази професия.

Средната възраст на българския учител е 50 години, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев


Според Нели Колева, особено важно е общественото внимание да се насочи към това от каква подкрепа има нужда учителят, за да може той на свой ред да подкрепя своите ученици:
Учителите имат нужда от усещане, че те растат в професията, развиват се, научават нови неща. Имат нужда от адекватна подкрепа, от обучение, така че да отговарят максимално ефективно на нуждите на своите ученици. Основното е признанието, адекватността и усещането за успех. Учителите не се чувстват успешни в училище, не се чувстват, че отговарят на изискванията на своите ученици, претрупани са със странична работа, която е строго административна. Ако всичко това малко по малко отпадне, те ще се чувстват по-добре в училище и ще искат да бъдат там дългосрочно.

Заплащането на учителите трябва да се увеличи, за да имат повече млади хора мотивация на преподават, каза министърът на образованието Красимир Вълчев: 
Другото, което като основна политика трябва да се направи, е ние да издигаме обществения имидж на професията, да дадем по-голяма свобода на учителите, което се случва с новия Закон. Да реализираме политиките, заложени в новия Закон - да намалим административната работа, която е един от основните демотивиращи фактори.

В европейските страни половината от бюджетните средства за образование са за учителски заплати, каза министър Вълчев, а намерението на правителството е за двойно увеличение на учителските възнаграждения до края на мандата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!