ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

МОСВ е потвърдило необходимостта от екологична оценка на проекта за нефт и газ в блок "Вранино"

Снимка: МОСВ

Министерството на околната среда и водите е потвърдило необходимостта от извършване на екологична оценка на цялостния работен проект за търсене и проучване за суров нефт и газ в блок "Вранино", с възложител американска компания. 

Заради липсата на такава оценка Върховният административен съд спря дейностите в блок "Вранино" с решение от 31 март тази година. 

Част от мотивите на екоминистерството за нуждата от екологична оценка е големият мащаб на сондажните дейности, както и засягането на питейното водоснабдяване на голям брой населени места.
Блок 1-11 "Вранино“ обхваща 397 кв. км. от територията на 4 общини в област Добрич - Каварна, Балчик, Шабла и Генерал Тошево и включва части от три защитени по Натура 2000 зони. В писмото на екоминистерството е записано, че трябва да се направи екологична оценка на инвестиционното предложение на американската компания „Парк плейс енерджи“, както и че няма вероятност работният им проект да окаже значително отрицателно въздействие върху природните местообитания и популациите, предмет на опазване в защитените зони.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!