ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Европейският съюз оповести бюджета си за 2018 година

В него се предвижда увеличение на парите за младежка трудова заетост и научна дейност и намаляване на средствата за Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 16 часа преговори Европейският съвет и европарламентът се споразумяха за бюджета на Съюза за следващата година. Обещаните средства са в размер на 160 милиарда евро. 
Близо 117 милиона евро повече са предвидени за разкриване на работни места за младежите в Европа. Увеличава се също финансирането за научните програми на евросъюза, земеделието и институциите, отговарящи за сигурността, подчерта докладчикът по бюджета Зигфрид Мурешан.
Смятаме, че този бюджет отговаря на нуждите на Съюза, на очакванията на хората. Бюджет, който ще донесе повече икономическо развитие, работни места и сигурност на европейците.
Евродепутатите и страните членки са решили да съкратят бюджетните средства за Турция, заради влошаващата се ситуация с правата на човека в южната ни съседка, каза още Мурешан. 
Политическата ситуация в Турция се отдалечава от европейските стандарти, затова решихме да намалим средствата за Турция в бюджета за следващата година със 105 милиона евро.
80 милиона евро повече са предвидени за страните по външните южни и източни граници на Европейския съюз, както и Западните Балкани, които понасят най-голямата тежест от миграционната криза. 
Бюджетът трябва да бъде гласуван от европарламента в края на месеца. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!