ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Близо 3 хиляди са заразените с ХИВ у нас

| обновено на 20.11.17 в 18:42

Близо 3 хиляди души в България са заразени с вируса на ХИВ, като 85 на сто от тях са мъже, а 15 процента жени, стана ясно на дискусия "Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ". Всяка година се откриват нови 200 случая

Страната ни се намира под средното ниво по заболеваемост от ХИВ в Европа Тревожното у нас е, че расте броят на новооткритите случаи. Освен това възрастовата граница е 20-40 години, а практиката показва, че заразяването става 5-6 години преди това. Т.е. у нас има младежи между 15 и 19 години, които са инфектирани. Градовете с най-много заразени са София, Пловдив и Варна. 
От Националната референтна лаборатория предупреждават за недостиг на реактиви за провеждане на изследванията за вируса.  Един милион лева са нужни годишно за закупуването им, но здравното министерство бави обществената поръчка, посочиха  проф.Тодор Кантарджиев и доц. Ивайло Алексиев:
Последните години Министерството на здравеопазването доста сериозно не снабдява референтната лаборатория с тези реактиви, каза Кантарджиев. 
За новородени бебета, за бременни никога не е имало проблем. Някои пациенти са изчаквали няколко месеца преди да получат резултат от тяхното изследване. В момента, в който нямат възможност да бъдат изследвани веднага, те чакат да бъдат изследвани, когато има такава възможност. Тестовете са взето назаем от Националния център по трансфузионна хематология и от от фирма, които са подарени, обясни Алексиев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!