ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Бюджетната комисия гласува 27 млн. лв. допълнително за Здравната каса за 2018-а

БЛС: Няма да има увеличение на цените на медицинските дейности за 2018 година

Снимка: Архив, БНР

С близо 440 милиона лева повече ще разполага Здравната каса догодина. Това реши на второ четене Бюджетната комисия в парламента. Очаквано парите за здраве бяха увеличени с 27 милиона спрямо първоначалното предложение на управляващите.

В болниците вече ще могат да се изпълняват и дейности, за които в района няма клинична пътека, обясни Даниела Дариткова, която е председател на Здравната комисия:

Болницата в Смолян със средства от Министерски съвет реализира придобиване на апарат за инвазивни процедури и в следващата година ще може да се изпълняват такива клинични пътеки в областната болница в Смолян. Досега пациентите от Смолянска област нямаха възможност да получават животоспасяваща медицинска помощ.

Депутатите приеха и 27 милиона лева допълнително в бюджета за Здравната каса догодина:

Допълнителни 7 милиона за първичната извънболнична медицинска помощ, 7 милиона за специализираната извънболнична медицинска помощ, 3 милиона за медико-диагностични дейности и 10 милиона за дентална помощ.

В същото време от Българския лекарски съюз (БЛС) твърдят, че няма да има увеличение на цените на медицинските дейности за 2018 година, а въпросните 27 милиона лева повече за извънболнична помощ и стоматологични услуги са два пъти по-малко от необходимите средства, посочи пред "Хоризонт" д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Лекарския съюз:

Тези 10 милиона при общопрактикуващите лекари и при специалистите още 7 милиона няма да решат голямата протребност за увеличаване тежестта на извънболничната помощ, но това са възможностите и ние ще ги приемем. Въпросът е тези увеличени суми по какъв начин ще бъдат разпределени. Силно сме притеснени от това, което неофициално чуваме, че Надзорът на Касата ще настоява това да бъде дадено в увеличение на обеми, а не в цени. Твърдо и категорично ще настояваме да бъдат увеличени цените на медицинските дейности. Не може едно раждане да бъде около 500 лева. Какво плащаме? Кого лъжем? Подобен е казусът и в извънболничната помощ.

От 111 ДКЦ-та в страната една трета са с просрочени задължения за стотици хиляди лева, като някои от тях достигат до 400 хиляди лева, съобщи още Павлова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!