ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Оранжев код за значителни валежи от дъжд и сняг в близо 2/3 от България

За Източна България е обявен жълт код за очаквани валежи от дъжд

| обновено на 27.11.17 в 12:04
Снимка: БГНЕС

За днес е обявен оранжев код за значителни валежи от дъжд и сняг в близо 2/3 от България. На север от Стара планина кодът е в сила за всички области от Монтана до Велико Търново, а на юг – за всички области от Кюстендилска до Старозагорска, както и за София. В тези райони се очакват до 40 литра на квадратен метър, както и снежна покривка до 20 сантиметра.

За Източна България е обявен жълт код за очаквани валежи от дъжд до 20 литра на квадратен метър.

Над 130 машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, съобщиха от АПИ.

Вали в областите Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Ловеч.

В готовност са още машини, за да се осигури безопасността на пътуването. Временно заради снегопочистване е ограничено движението на камионите с маса над 12 тона през Троянския проход. Без ограничение за всички превозни средства е преминаването през Прохода на Републиката, Ришки, Котленски, Айтоски, Обзорски, Печинско, Превала, Предел и Рожен. През зимата ограничено за камиони над 12 тона е движението през проходите Петрохан и Шипка, над 10 тона през Вратник и Твърдишки, а над 3,5 т през Дюлински и Пампорово.

В София над 110 снегопочистващи машини са в готовност, разположени на предварително предвидени места. В планинските части на район "Витоша" е разпръсната смес срещу заледяване. Опесъчени са пътища до хижа "Алеко" и до "Златните мостове", информираха от пресцентъра на Столичната община.

Няма сигнали за затруднения в работата на обществения транспорт в столицата. И в момента улиците се обработват, в готовност са

160 снегопочистващи машини, каза за "Хоризонт" Стефка Енчева от Столичния инспекторат:

Към настоящия момент се обработват в район „Панчарево“ - улиците с масов градски транспорт и обществена значимост. В район „Витоша“ също се обработват стръмни и опасни участъци, мостови съоръжения, в район "Младост", мостът "Ляпчев". Няма никакви проблеми засега на територията на столицата. На "Цариградско шосе" автомобилният трафик е спокоен. За масовия градски транспорт нямаме получени сигнали някъде да има проблеми. Машините ще работят денонощно.

Областният щаб за реакция при усложнена зимна обстановка в Благоевград е в режим на постоянна готовност за действие заради обилните валежи от дъжд и очакваните снеговалежи. Областният управител Бисер Михайлов е предупредил кметовете на 14-те общини да организират постоянно наблюдение на пътната обстановка, нивата на реките и язовирите. 14 са опорните пунктове по пътищата в областта, в които има дежурни екипи от пътноподдържащите фирми. Машините са в готовност за работа при натрупване на снежна покривка, осигурено е достатъчно количество материали за третиране и обработка на пътната настилка.

Пътната агенция препоръчва на шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и с повишено внимание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!