ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Специализираният съд даде ход на делото за атентата в Сарафово

Снимка: БГНЕС

Специализираният съд даде ход на делото за атентата на летище Бургас. Днес се проведе разпоредителното заседание и съдът насрочи открито заседание за 17-и януари.

При атентата на летището през юли 2012 година загинаха петима израелски граждани и българският шофьор на автобуса, а 37 души бяха ранени.

Стартът на делото "Сарафово" идва след четири години разследване и година и половина трудни опити да бъдат призовани всички пострадали и наследниците на загиналите израелски граждани. Днес процесът премина и през проверката на т.нар. разпоредително заседание, на което беше преценено, че в обвинителния акт няма допуснати процесуални нарушения и делото може да започне по същество.

Ясно е, че то ще се води в отсъствието на двамата подсъдими Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, които все още се издирват с червена бюлетина на "Интерпол" и че срещу тях са предявени граждански искове за рекордните 200 милиона лева. За 17-ти януари в спецсъда ще бъдат призовани само български свидетели - хора, които са били на летището по време на атентата. Предстои съдът да прецени как ще разпита израелските граждани:

Техните свидетелски показания не са дадени пред съдия, а само пред следовател. При това положение трябва да бъдат разпитани пред съдия. Вече процедурата дали ще бъдат разпитани по делегация или ще бъде чрез конферентна зала все още не се знае, обясни адвокат Красимира Михайловска, която заедно с израелския си колега Яков Ранд, ще представлява израелските граждани и семейството на загиналия български шофьор. За близките на българския шофьор Мустафа Кьосов, който загина при атентата, тя каза лаконично:

Те доста страдат. Тяхното състояние не е добро -  каза адвокат Михайловска.

Тя отказа да се ангажира с темпото на делото сред 17-ти януари и препрати към съда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!