ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Западните вестници, които излизат днес, коментират на първо място как светът е посрещнал новата година. "Празнуващите победиха страха от терора", гласи заглавието на "Таймс". Вестникът отбелязва засилените мерки за сигурност във всички големи градове, но страхът и проверките не са попречили на хората да посрещнат подобаващо 2018-а, пише изданието. 

"Таймс" публикува и свое социологическо проучване, според което повечето британци са оптимисти за работните си места и цените на имотите през новата година. Нацията не се е повлияла от годината на политически турбуленции и хората смятат, че през 2018 финансовата им ситуацията ще се запази или дори ще се подобри. 
Американската преса отделя внимание на арктическия студ, сковал голяма част от страната. Според вестник "Ю ес ей тъдей" ниските температури са взели най-малко две жертви, а предупредителните кодове за опасно студено време остават в сила и следващите дни. 
Друго водещо заглавие във вестниците зад океана е новогодишното обръщение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, в което той заплашва, че страната му е развила техническата способност да нанася ядрени удари по цялата територия на САЩ. Според "Вашингтон поуст" изявлението на Ким означава, че вече няма приложимо военно решение на ядрената криза с Пхенян. 
"Ню Йорк таймс" отбелязва, че за разлика от предишните си изявления, този път Ким не е отправил лични нападки към президента Тръмп. 
Германската преса отбелязва, че новогодишните празненства са преминали спокойно. Вестник "Велт" съобщава, че въпреки обособените зони за сигурност за жени, в големите градове, в Берлин е имало седем оплаквания от секусални посегателства, а в Кьолн - три. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!