ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Аграрното министерство на Гърция преговаря с фермерите за защита на местната продукция

Снимка: БГНЕС

Аграрното министерство на Гърция започна преговори с фермерите по защита на местната продукция. Създават се пазари само за гръцки стоки, които ще се продават директно от производителите, съобщи министър Вангелис Апостолу.

По-рано гръцките фермери за пореден път обявиха готовност за протести в края на януари.

Правителството внесе за гласуване по бързата процедура закон, който позволява организиране на пазари само с гръцки плодове и зеленчуци. Ефектът е както за фермерите, така и за клиентите. Цените на производителите несъмнено ще бъдат по-ниски от тези в момента, които се завишават от търговците на едро. В същото време няма възможност за спекулация. Често при проверки се регистрират случаи, когато на по-висока цена се продават некачествени стоки, внесени от чужбина. Фермерите очакват по-висока печалба, защото сами ще оформят цените на дребно.

Мярката се въвежда и за закрила на гръцките производители, коментират от аграрното министерство. Създава се също и взаимоспомагателна каса в помощ на фермерите при природни бедствия. В нея участва и Европейският съюз с 10 милиона евро, съобщи министър Апостолу.

Медиите коментират, че активността на аграрното министерство е във връзка с обявената готовност за фермерски протести в края на този месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!