ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Обвинението за купуване на гласове срещу Манол Генов от БСП вече е в съда

Манол Генов
Снимка: БГНЕС

Обвинителният акт срещу депутата от БСП Манол Генов за купуване на гласове вече е в съда. 
Прокуратурата го е внесла в Софийския градски съд в последния работен ден на миналата година. В първия работен ден на тази  - със системата за случайно разпределение,  за съдия-докладчик е определена съдия Евелина Папазян.  
Генов отива на съд заедно с Николай Христев, сочен за негов помагач.
Делото стига до съда 7 месеца след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска, а народният представител от БСП за България доброволно се отказа от имунитета си.
Според прокуратурата, Генов е плащал с посредничеството на Христев по 25 лева на глас на асеновградчани на предсрочния парламентарен вот през март. Това ставало чрез посредник, който разказал подробно за схемата пред разследващите. 
В обвинителния акт пише, че бизнесменът Николай Христев  дал лично общо 900 лв на двама души, за да купуват гласове в Асеновград в полза отново на Манол Генов. При повдигането на обвиненията на двамата, след като Генов доброволно се отказа от имунитета си, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова разказа, че в килията на затворник бил намерен телефон, от който станало ясно, че лишеният от свобода е контактувал с настоящия депутат от БСП.
Казусът "Генов" предизвика политически сътресения в парламента. След реплика на премиера Бойко Борисов, че "в парламента има хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници", лидерът на БСП Корнелия Нинова го призова с декларация да каже имена. Димитър Главчев я изгони от заседанието, което му струва поста на парламентарен председател. 
Съдията от СГС  Евелина Папазян има два месеца, за да определи дата за разпоредително заседание, на което страните в процеса да уточнят реда, по който ще се гледа той. 
Въпреки, че става дума за депутат, процесът ще тече в Софийския градски съд, защото престъплението, в което е обвинен Генов е извън категорията "корупционни", които от миналия ноември са от компетентността на Специализирания наказателен съд. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!