ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Протести в Гърция срещу новия пакет от мерки, изискани от международните кредитори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проектозаконът, който се обсъжда в парламента на Гърция във връзка с новия пакет от мерки, изискани от международните кредитори, предизвика протести. Хиляди гърци протестираха при затворени пристанища, спряно метро и стачка в държавните болници.

Правителството е притиснато от кредиторите да приеме мерките, за да получи поредния транш от финансова помощ. Опозицията яростно атакува новите ограничения, които засягат дори и многодетните семейства. Променя се и синдикалният закон, който реално ограничава правото на стачки.

Синдикатът на Комунистическата партия днес организира и студентите в протести срещу закона. Лидерът Димитрис Коцумбас заяви по време на демонстрацията, че на практика протести ще анулират закона:

Предупредихме правителството - който сее вятър, жъне бури. Този закон по същество премахва правото на стачки. Позволява да се продават на търг домовете на бедните. Всички мерки в този закон са срещу работническата класа. Законът ще остане само на хартия. Протестите на работниците ще го анулират.

Студенти се опитаха да влязат в парламента и бяха спрени от силите на реда със сълзотворен газ.

Протестите не приключват днес. В понеделник, когато ще се гласува законът, отново се свикват масови демонстрации в цялата страна с предупреждение към депутатите да не подкрепят мерките.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!