ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Добрич излиза на протест срещу предстоящото увеличение на цената на водата

| обновено на 19.01.18 в 17:13
Снимка: Мая Щърбанова
Гражданите на Добрич организират пореден протест срещу предстоящото увеличение на цената на водата в областта, който ще се проведе тази неделя. Те настояват и за оставката на директора на ВиК - Добрич и борда на директорите. От Гражданската инициатива са срещу повишаването на цената на водата в област Добрич до 3.28 лева и настояват директорът на дружеството Тодор Гикински да си подаде оставката. Преди да оглави най-проблемното ВиК дружество в България, Гикински е бил освободен с решение на Общинския съвет в Сандански от поста му директор на местното дружество.

ВиК - Добрич е дружеството, на чиято сметка остават повече от 32 милиона лева задължения, за което статистиката за загуби на вода сочи, че достигат до 85%, което е сменило над 15 управители през последните години, а потребителите го свързват с ежедневни аварии и в резултат - разкопани улици.

Проблемите с водоснабдяването в областта стоят нерешени от години, а гражданите доскоро плащаха и най-високата цена за кубик вода и докато сегашното ръководство ги успокояваше, че при лошата услуга цената на водата в област Добрич няма да бъде повишавана, в началото на тази седмица се проведе обсъждане в КЕВР за предстоящо увеличение и то с 0,32 лева.

Собственик на близо 75 процента от акциите на дружеството е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, останалите проценти държи ВиК дружеството в Бургас.

През август миналата година министър Николай Нанков назначи нов управител в Добрич – Тодор Гикински, който да осъществи оздравителната програма на местното дружество. Назначението идва около два месеца след освобождаването на Гикински като управител на водното дружество в Сандански с решение на Общинския съвет там. Четири месеца по-късно гражданите на Добрич се организират за протест - първо, срещу предстоящото увеличение на цената и второ, с настояване управителят да си подаде оставката.

Защо търпението на добричлии отново е "на ръба на чашата" - чуйте в репортажа от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!