ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Турция започна операция "Маслинова клонка"

| обновено на 20.01.18 в 19:16
Снимка: БТА

С масирани удари срещу над 100 цели Турция започна днес военна операция с име "Маслинова клонка" срещу кюрдите, които контролират района Африн в Сирия непосредствено до границата.

Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че бомбардировките са срещу позиции на кюрдската Партия „Демократичен съюз“, Силите за народна защита, ПКК и терористите от "Ислямска държава" в сирийския кантон Африн. Генералният щаб на турските въоръжени сили обяви, че целите на операцията са гарантиране на сигурността на границата и на стабилността в района. От Анкара са категорични, че зачитат териториалната цялост на Сирия.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви:

Ние ще унищожим този коридор стъпка по стъпка, започвайки от запад. Операцията в Африн фактически е започнала. Следва Манбидж. Обещанията, които ни дадоха във връзка с Манбидж, не бяха спазени. Така че никой не може да възрази, ако ние направим необходимото.

Турската артилерия и авиация нанасят удари едновременно по множество мишени, съобщават местните медии. В рейдовете участват поне 8 многоцелеви бойни самолети Ф-16 от базата в Диарбекир.

Държавната Анадолска агенция съобщи, че отряди на бунтовническата Свободна сирийска армия са навлезли в района от турската област Хатай без да срещнат съпротива и напредват към Африн.

От Пентагона призоваха страните в конфликта да избягват ескалацията.

Руското външно министерство изрази загриженост и също призова страните към сдържаност, а депутат заяви, че Москва ще поиска от Организацията на обединените нации Анкара да прекрати операцията си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!