ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Тимерманс и Цачева са категорични за прилагането на Истанбулската конвенция

Снимка: БТА

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е уверил правосъдния министър Цецка Цачева в подкрепата си за усилията на българското правителство за ратифициране на Истанбулската конвенцията. На работен обяд в София двамата са били категорични в необходимостта от прилагането на конвенцията, съобщиха от правосъдното министерство.

Неформалният съвет на правосъдните министри в края на седмицата е бил водеща тема в разговора между Цачева и Тимерманс. На него, както вече многократно беше заявено, ще бъде обсъден приоритетният за Българското председателство въпрос за възможно най-бърз старт на Службата на европейския прокурор, както и изграждането на отношенията с партньорските институции и служби, с неучастващите държави членки и с трети страни.

Електронното правосъдие, предложенията на Еврокомисията за електронните доказателства и в гражданско-правната и наказателно правната сфера, както и законодателният пакет в областта на дружественото право са били други теми, засегнати по време на разговора.

По думите на Цецка Цачева, цитирани от пресцентъра на правосъдното министерство, преодоляването на съществуващите различия в законодателните рамки на държавите - членки по различните теми, осигуряването на оперативните нужди на разследващите и правосъдните органи, като се отчита и съществуващата практика на Съда на Европейския съюз, ще са голямото предизвикателство пред Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!