ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Шефът на ВиК-Добрич с молба до президента за опрощаване на над 7 млн. лева от дълговете на дружеството

Представители на дружеството и граждани обсъждат цената на водата и оздравителния план

| обновено на 23.01.18 в 10:59
Снимка: Мая Щърбанова

Представители на гражданската инициатива срещу повишаването на цената на водата в област Добрич ще проведат среща с Управителния съвет на местното ВиК дружество.  Тя идва в отговор на протестите в областния град. Миналата неделя недоволството от лошото управление на дружеството и липсата на прозрачност при вземането на решения изкараха стотици граждани отново на улицата. 
На срещата гражданите ще изложат отново пред борда на директорите на ВиК-Добрич своите искания, които са цената на водата да остане непроменена, както и желанието им да се запознаят с оздравителния план на задлъжнялото с над 32 милиона лева дружество. Освен това те настояват и за оставката на управителя Тодор Гикински
Гражданите ще представят и своето предложение общините в област Добрич да получат правото на акции в дружеството и да инвестират сами в него с цел подобряването на водопреносната мрежа. Те смятат, че е необходимо системата за финансиране на държавното дружество да бъде изцяло променена.
Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на ВиК дружеството в Добрич е изпратил молба до президента Румен Радев за опрощаване на дължими вземания в размер на над 7 милиона лева. Мотивите, представени в искането, са тежкото икономическо състояние на дружеството и невъзможността да намери изход от финансовата криза. 
От приходната агенция във Варна посочват, че взискатели по случая са Басейновите дирекции във Варна и Плевен, Комисията за енергийно и водно регулиране, Агенцията за държавна финансова инспекция и Екоинспекцията във Варна. Всички посочени институции са дали отрицателно становище по искането задълженията на водното дружество да бъдат опростени и настояват за принудително събиране. На следващото си заседание в края на месец януари Общинският съвет в Добрич трябва да вземе становище по случая, след като комисията по опрощаванията към президентството е изпратила преписка до местния парламент. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!