ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Служителите от затворите и арестите подновяват протестите си

| обновено на 25.01.18 в 15:30
Снимка: БГНЕС

Служителите от затворите и арестите подновяват протестите си. В понеделник те ще излязат пред сградите на затворите в страната, а в сряда - пред сградите на съдебните палати.
До решението им се стигна, след като по-рано днес представители на Синдикалната организация на служителите в затворите се срещнаха с министъра на правосъдието Цецка Цачева. На срещата е станало ясно, че няма отговор на техните искания за изравняване на заплащането им с това на другите работещи в сектор "Сигурност" и за увеличаване на щатните им бройки:
Тези преговори ги водим от шест месеца, не от вчера. За пореден път избрахме пътя на преговорите, но ясно виждаме, че това не е правилният път. Видяхме, че решенията може да се взимат на крак, за пет минути в държавата, каза за "Хоризонт" Ивайло Григоров от Синдиката за служителите. 

Като начало ще започнем с мирно излизане пред съдебните сгради, обясни Красимир Бекяров от Синдикат "Охрана" и посочи:
Не би следвало да се говори за увеличение на заплатите, а би следвало да се говори за едно продължаващо години наред догонване на колегите от МВР.  
И едните, и другите работят по Закона за МВР. Ножицата продължава да се отваря все повече и повече.
Да не говорим за последното отваряне на тази ножица, което беше драстично (отпуснатите 100 млн. лева за МВР - бел. ред.). 

Срещата  с правосъдния министър беше поискана от Синдиката на надзирателите, за да бъдат информирани за развитието по старите им искания за увеличаване на заплатите и плащанията за условия на труд, за попълване на незаетите щатни бройки и за унифициране на статута на надзиратели и съдебна охрана с този на служителите на МВР.  На предишни срещи от екипа на Цецка Цачева подкрепиха тези искания и обещаха да ги поставят пред финансовия министър. На разговора днес е станало ясно, че няма положително развитие по исканията. 
След 31-ви пристъпваме към организация на национален протест, където ще потърсим подкрепата на всички организации в сектор "Сигурност", декларира още  Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите и коментира в предаването "12+3":
В момента се работи на мускули и се осигурява единствено и само охраната в местата за лишаване от свобода. Не могат да се провеждат каквито и да било други мероприятия, освен да се говори за охрана - пазим някой да не избяга, образно казано

Още по темата чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!