ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Надзорният съвет на НЗОК е обсъдил по-строг контрол върху изразходването на средства в онкологията

Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Здравната каса е обсъдил мерки за по-строг контрол върху изразходването на средства в онкологията и интензивното лечение, съобщи председателят на надзора Жени Начева.
Няма да пострада лечението на пациентите в онкологията и интензивния сектор.

Мерките се предлагат, защото в тези сфери се наблюдава най-голям преразход, обясни председателят на НС на НЗОК Жени Начева:
Единствената цел на тези индикативни стойности е не пациентите да получат по-малък обхват на лечение и да има ограничение за пациентите за получаваната от тях медицинска помощ. В неонатологията, не бих казала и в ражданията, но интензивното лечение, онкологията, хемодиализата, лъчелечението, се наблюдава най-голям ръст на разходите.

Между 145 и 152 милиона лева за първите 4 месеца на тази година ще получават болниците от Здравната каса, съобщи още Начева. До приемането на Рамковия договор, когато ще има нови правила, се дава право на болниците икономиите от предходния месец да се използват за следващия. 

Здравната каса е разплатила всички задължения от 2017 към аптеките в размер на 31 милиона лева за лекарства за домашно лечение. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!