ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Хора от всички краища на Гърция се стичат към митинга за името "Македония"

Над 70 процента от гърците против употребата на името "Македония" от съседите

| обновено на 04.02.18 в 18:18
Преди две седмици в Солун такъв протест събра 90 000 души
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над един милион участници от всички краища на Гърция се стекоха в Атина на демонстрация срещу употребата на името "Македония" от съседната държава. Началото на митинга бе отложено с час заради продължаващите да пристигат автобуси с участници. Хората носеха само национални знамена. В демонстрацията в Солун преди две седмици се включиха повече от 90 хиляди души от цялата страна.

Демонстрантите искат референдум по евентуално споразумение със Скопие и оставка на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц. Допитване сочи, че 71% от гърците не желаят употребата на "Македония" в никакъв вариант.

Полицията въведе извънредни мерки за сигурност преди демонстрацията в Атина, която беше свикана под лозунга "Македония е Гърция". Центърът на столицата Атина е блокиран. Обявено беше, че градският транспорт няма да работи.

Организаторите са неправителствени и културни сдружения на гърците в страната и чужбина. В подкрепа на лозунга "Македония е Гърция" участват представители на гръцката диаспора от цял свят. Те обвиняват както правителството, така и опозицията, че водят преговори със Скопие, без да се допитат до народа. Депутати от опозицията  се присъединяват към протеста. Присъстват и духовници.

С национални носии и пеейки химна, на площада са и няколко хиляди жители на остров Крит. Техен представител заяви: Дойдохме тук чак от Крит.Предупреждаваме правителството и  всички политически партии.Те се подготвят да извършат национално предателство.Трябва да знаят,че ако го направят, ние ще застанем срещу тях.

Митингът ще бъде открит от Микис Теодоракис, който за гърците е символ на националното достойнство. Въпреки заплахата от анархисти и тежкото здравословно състояние той пристигна на площад "Синтагма". Думите му бяха посрещнати с овации. Според него никое правителство няма моралното право да вземе решение без референдум: Ако някое правителство си позволи да подпише от името на Гърция споразумение, което да включва "Македония" трябва да знае, че е задължено преди това да се допита до гръцкия народ. Само референдум може да даде отговор на този национален въпрос.

Призивът е за мирен протест с послание, че гърците не са против приемането на Скопие в Европейския съюз, но не искат това да става с името "Македония". Гърция смята, че името на северната й съседка крие териториални претенции към северната гръцка област Македония. Тази седмица международният посредник Матю Нимиц посети Атина и Скопие. След срещите си с гръцките и македонските политици той заяви, че очаква решението на спора да дойде в близките месеци. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!