ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Кметът на Септември бе временно отстранен от поста си

| обновено на 05.02.18 в 21:53
Марин Рачев
Снимка: БГНЕС

Марин Рачев бе отстранен временно от поста кмет на Септември с решение на Специализирания наказателен съд.

Отстранявайки кмета и служителя на общината Станой Емилов, съдът прие тезата на прокуратурата, че ако остане на поста си кметът ще може да повлияе на свидетели по делото за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки, с които е ощетил общината с 230 хиляди лева.

Решението може да бъде обжалвано от защитата, според която обвиненията са недоказани.

По-рано през деня пред съда се събраха стотина жители на Септември, които изразиха подкрепата си за Рачев.


Ние такъв работещ кмет не сме има през живота си -  затова сме тук. Най-вече против отстраняването. С личните си коли. Сложих си за 50 лева бензин и дойдох -  да кажа истината, а не заблудата,“ заяви пред "Хоризонт" поддръжник на кмета. 

Не всички от привържениците на Марин Рачев обаче бяха допуснати в съдебната зала, където доста преди началото на заседанието вече бяха опонентите му. 

Адвокатът на Рачев Васил Василев поиска неговият подзащитен да не бъде отстраняван от поста, защото не е нарушил закона. Нямало и опасност да манипулира свидетели, както  твърди прокуратурата. 

Според прокурор Мария Николова обаче хората в Септември се страхували от Рачев: Особено в тези малки населени места кметът е този, който дава възможност и за работа, и в общината. С оглед свързаността, която ние сме установили с бизнеса в града. Но с още по голямо основание се налага отстраняването му, за да се почувстват хората свободни, да могат да говорят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!